VOLTER KILVEN SEURAN SÄÄNNÖT

Hyväksytty yhdistyksen kokouksessa 24.10.2020

Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Volter Kilven Seura ry. ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki.

2§ Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on

  1. Volter Kilven elämäntyön ja tuotannon tunnetuksi tekeminen sekä hänen elämäntyötään tai tuotantoaan koskevan tutkimuksen tekeminen,
  2. kielellisesti vaativan ja sanataidetta uudistavan kirjallisuuden tukeminen,
  3. Volter Kilven muiston vaaliminen ja siihen liittyvien Kustavin perinteiden tai lounaissuomalaisen kielipohjan harrastuksen ja tutkimuksen edistäminen.

Tarkoituksiensa toteuttamiseksi yhdistys voi järjestää kulttuuritilaisuuksia, näyttelyitä, seminaareja ja esitelmätilaisuuksia sekä harjoittaa julkaisutoimintaa ja jakaa palkintoja.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta sekä toimeenpanna asianomaisen luvan saatuaan arpajaisia ja rahankeräyksiä.

 Jäsenet

Yhdistyksen jäseniksi voivat liittyä kaikki yhdistyksen tarkoituksen toteuttamisesta kiinnostuneet yksityiset henkilöt ja oikeuskelpoiset yhteisöt. Jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.

Yhdistys voi kutsua kunniajäseneksi henkilön, joka on erityisen ansiokkaasti toiminut yhdistyksen tarkoituksen toteuttamiseksi.  Kunniajäseneksi kutsumisesta päättää yhdistyksen kokous. Kunniajäseneltä ei peritä jäsenmaksua.

4§  Jäsenmaksu, yhdistyksestä eroaminen

Jäseniltä perittävän jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous. Jäsenellä on oikeus suorittaa vuotuisen jäsenmaksun sijaan myös vuosikokouksen vahvistama ainaisjäsenmaksu.

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle. Jäsen voi erota myös ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.  Hallitus voi katsoa jäsenen eronneeksi yhdistyksestä, jos hän on jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta kahden vuoden ajan.

5§  Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja 4-6 varsinaista sekä kaksi varajäsentä.

Hallituksen jäsenten toimikausi on vuosikokousten välinen aika.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat olevan siihen aihetta tai kun vähintään kolme hallituksen jäsentä sitä vaatii.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Asiat ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

6§  Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja yksin tai varapuheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja kaksi yhdessä.

7§  Tilikausi ja tilinpäätös

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajille viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastuskertomus on annettava hallitukselle viimeistään viikkoa ennen vuosikokousta.

8§  Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava viimeistään 14 päivää ennen kokousta jäsenille postitetuilla tai sähköpostitse lähetetyillä kirjeillä.

9§  Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä ennen huhtikuun loppua.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa yhdistyksen jäsenistä sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten vaatii. Vaatimus on esitettävä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle. Hallituksen on viipymättä vaatimuksen saatuaan kutsuttava kokous koolle.

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä yksi ääni. Päätökset tehdään, ellei näissä säännöissä toisin määrätä, ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

10§  Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. Kokouksen avaus.
  2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa.
  3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.
  4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys.
  5. Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastuskertomus
  6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille.
  7. Vahvistetaan tulo- ja menoarvio sekä vuotuisen jäsenmaksun ja ainaisjäsenmaksun suuruus.
  8. Päätetään hallituksen varsinaisten jäsenten lukumäärästä.
  9. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut varsinaiset jäsenet sekä varajäsenet.
  10. Valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja kaksi varatoiminnantarkastajaa.
  11. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen  käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

11§  Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään varat samaan tarkoitukseen.